Hur blir 2017?
Nyheter

Hur kommer 2017 att se ut?

Hur kommer 2017 se ut för sociala kanaler och digital marknadsföring? Det har två riktiga auktoriteter i branschen svaren på. Facebooks produktchef Andrew Bosworth och Pinterests vd Tim Kendall har tittat i spåkulan. 

Vi ska inte på något överdrivet sätt jämställa plattformarna Pinterest och Facebook. Men det är ändå intressant att höra två så inflytelserika personligheter som Facebooks produktchef Andrew Bosworth och Pinterests vd Tim Kendall tala om samma strömningar inom social media och digital marknadsföring.

Och även om de jobbar på plattformar med stor skillnad både i räckvidd och fokus så finns det likheter i hur de ser på 2017. Här är några insikter:

Mer personlig information, snabbare

Bosworth tror att användardata i högre utsträckning kommer att styra vad vi exponeras för i sociala kanaler och i den digitala världen i stort. Våra intressen kommer att ligga till grund för erbjudanden och här tror han att både event och andra lokala aktiviteter kommer att skräddarsys på ett effektivare sätt än de gör idag. Bosworth menar att Facebook i framtiden kommer att arbeta mot att använda mer av sin data för att erbjuda mer personlig information, snabbare.

Olika innehåll till olika målgrupper

Bosworth fortsätter lite på samma linje när han ser ökad och framförallt förbättrad segmentering i marknadsföringen framöver. Varumärken vill nå den allra mest relevanta användaren, både för att sprida sitt varumärke och kunna erbjuda olika kreativa lösningar till olika målgrupper. Han menar till exempel att en video om samma produkt kan produceras på olika sätt och med olika fokus beroende på vilken målgrupp den är ämnad för.

Detta håller Pinterests vd Tim Kendall med om och tillägger att han förväntar sig att företagen kommer att vara mer noga med ROI (Return on investment) och öka detta genom storytelling och relationsbyggande insatser.

Bosworth säger också att Facebook bland annat kommer att inkludera artificial intelligence och skräddarsydda mediaköp för att hjälpa varumärken att bättre nå ut med sitt innehåll.

Mer DIY och instruerande videos

Tim Kendall tror att 2017 kommer att innebära ett ännu störa genomslag för DIY och ”how-to”.
– Det senaste året har vi sett ett större antal sparade videos på Pinterest. Och de som pinnar tycker speciellt om att spara videos med hög användbarhet, säger han.

Framförallt handlar det om innehåll som undervisar eller lär oss hur man gör något och som vi kan ha nytta av i livet. Pinterest är idag väldigt starka på just den typen av innehåll.

Mindre fokus på ägda kanaler

Kendall tror också att en av de stora trenderna under 2017 kommer att vara att man fokuserar på det spridda innehållet. Han tror att fler och fler varumärken kommer att släppa lite på målet att hela tiden driva trafik till en hemsida eller en blogg och istället fokusera på att möta användarna där de är aktiva.
– För bara några år sedan var innehåll nära knutet till ägda kanaler. Idag kan man stöta på ett varumärke var som helst och engagemang är det som spelar roll, oavsett var det sker.

Buzzfeed och deras extremt populära matkanal ”Tasty” är ett tydligt exempel på ett varumärke som skapar värde och med hjälp av sponsrade inlägg kan kapitalisera på sin starka trafik trots att den ligger utanför de ”ägda” kanalerna.

Inom det här området jobbar samtliga sociala kanaler väldigt hårt för att både varumärkena och användare ska lägga större del av sin tid på plattformen. Det har bland annat inneburit att Pinterest infört köpknappar och funktionen ”shopping bag” och Instagram nyligen infört sponsrade inlägg och också blickar mot köpknappar. Hela köpresan ska kunna göras på den sociala plattformen snarare än genom hänvisningstrafik till bloggen eller företagets hemsida.

Ökad transparens kring trafik

Både Bosworth och Kendall tror båda att ökad transparens kring trafik kommer att leda till bättre insatser både när det kommer till social reklam och innehåll. Idag är det enkelt att se vilka som tycker om dina marknadsföringsinsatser och vilken engagemangsgrad som finns, men för att de sociala plattformarna på riktigt allvar ska kunna vara med och slåss med de ägda kanaler och inte minst Google krävs transparens kring exakt hur kampanjer gått. Pengarna blir viktigare i en digital värld där varumärkena blir mer och mer medvetna om ROI.

Kendall säger bland annat att Pinterest under 2017 kommer att införa nya funktioner som gör det möjligt för varumärken och företag att bättre förstå och mäta värdet av sina insatser på plattformen.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det mesta tyder på att sociala kanaler kommer att bli en ännu viktigare del av marknadsföringsinsatserna framöver. Inte minst kommer många av de sociala kanalerna gå från renodlat varumärkesbyggande till att faktiskt bli plattformar där det går att hitta även kortsiktig lönsamhet för företagen. Det blir intressant att följa den utvecklingen!

Artikeln senast uppdaterad: 3 februari, 2017
Marknadschefens nya roll
Framgångsfaktorn: 29 Nov 2018

Marknadschefens nya roll

Marknadschefernas förståelse för kundens krav, behov och beteende har fått ledningsgrupperna att omvärdera deras roll. Läs mer
Tidningen Lera vinner Publishingpriset – igen
Nyheter: 09 Nov 2018

Tidningen Lera vinner

För andra året i rad tog magasinet Lera hem segern i Publishingpriset. Läs mer
Lisa Wouda ny projektledare
Nyheter: 05 Nov 2018

Lisa Wouda ny projektledare

Lisa Wouda är ny projektledare och kommer framför allt att arbeta med Cancerfonden som nyligen valde Chiffer som... Läs mer
Vi välkomnar Cancerfonden
Pressmeddelande: 18 okt 2018

Vi välkomnar Cancerfonden

Chiffer blir Cancerfondens contentbyrå och kommer att jobba långsiktigt med organisationens content marketing-arbete. Läs mer
5 internettrender att hålla koll på
Nyheter: 24 okt 2018

5 internettrender att hålla

Rapporten Svenskarna och internet 2018 är här. Chiffer har summerat rapporten i fem viktiga internettrender att hålla koll på... Läs mer
Chiffers nya karriärsida
Nyheter: 25 sep 2018

Chiffers nya karriärsida

På vår nya karriärsida kan du hålla koll på våra lediga tjänster samtidigt som du lär känna oss lite bättre.... Läs mer
Så fixar du Instagramsuccé!
Kundnytta: 25 sep 2018

Så fixar du Instagramsuccé!

Satsar du på rätt innehåll på Instagram? Att veta vad som kommer att flyga är inte helt lätt. Här kommer fem tips som kan hjälpa... Läs mer
Chiffer söker webbutvecklare
Platsannons: 05 sep 2018

Chiffer söker webbutvecklare

Vi söker en webbutvecklare som delar vår passion för välgjort innehåll. På Chiffer skapar vi innehåll som är värdefullt för både... Läs mer
Vad är SEO?
Kundnytta: 29 aug 2018

Vad är SEO?

Ta ett omtag med din webbsida och optimera den rätt. Så kan du ägna resten av tiden åt att skapa relevant innehåll som ger god... Läs mer