GDPR_1800x888
Kundnytta

”GDPR är bara början”

Idag lever många sina liv uppkopplade och lämnar ständigt digitala spår efter sig. Därför behövs en uppdatering som skyddar personuppgifterna. Den 25 maj 2018 träder den nya dataskyddsförordningen GDPR in. Vad detta innebär och hur vi på Chiffer har anpassat vårt arbete, förklarar Peter Söderberg, VD på Chiffer och Carl-Henrik Borg, styrelseordförande.

EU står bakom beslutet att modernisera dataskyddslagstiftningen där syftet är att stärka integritetsskyddet. GDPR talar om vad man får spara och vad ändamålet är, hur länge man får behålla informationen och när det är dags att gallra. Det ska finnas en laglig grund för att behandla personuppgifter. Det kan vara samtycke, avtal eller att företaget behöver uppgifterna för att exempelvis betala in personalskatt.

– Det är bra att EU rensar upp i djungeln gällande den personliga integriteten och hur företag hanterar personuppgifter. Det är viktigt att man som privatperson tar kontrollen över hur mina uppgifter används och att det är jag som bestämmer var informationen hamnar, säger Carl-Henrik Borg, styrelseordförande på Chiffer.

Vilka är det då som berörs av den nya lagen? Dataskyddsförordningen gäller för all behandling av information om kunder, anställda och andra som finns i en organisations IT-system. Lagstiftningen gäller däremot inte för behandling som utförs av en privatperson för eget personligt bruk.

– De företag som följer regelverket och ser till att behandla personuppgifter på rätt sätt kommer att ha en stor fördel framför konkurrenter. Jag tror att fler företag kommer att välja leverantörer som följer GDPR. Samtidigt ligger ett nytt radikalt förslag på vänt inom EU, eprivacy-direktivet. Här kommer EU att mer i detalj förbättra integritet och elektronisk kommunikation. Så GDPR är bara början, säger Carl-Henrik Borg.

Hur har den nya lagen påverkat arbetet på Chiffer?
– På Chiffer har vi gjort en total genomlysning av var och hur vi hanterar och lagrar data och arbetet med detta startade redan i oktober 2017. Vi har dokumenterat alla våra processer och rutiner och även ändrat dessa nu när vi vet hur GDPR påverkar oss, våra kunder och våra leverantörer. All personal på Chiffer har genomfört en e-utbildning för att få detaljkunskaper om förordningen och även blivit certifierade inom GDPR, förklarar Peter Söderberg, VD på Chiffer.

Varför är det viktigt att följa den nya lagen?
– Eftersom vi har flera stora företag som kunder gäller det att veta vilket regelverk vi skall anpassa verksamheten efter. Våra kunder har ju ett ansvar för hur dom hanterar sina personuppgifter och då måste vi som leverantörer följa samma regelverk. Vi har tillsammans med våra kunder reglerat detta i ett PUB avtal (personuppgiftsbiträdesavtal) som båda parter skall skriva under, svarar Carl-Henrik Borg.

Vem är ytterst ansvarig att lagen efterföljs?
– Ytterst ansvarig är jag som VD. Men det är företaget som är Personuppgiftsansvarig och därmed företaget som kan få betala sanktionsavgifter och inte den enskilde medarbetaren, avslutar Peter Söderberg.

Läs vårt samlade dokument kring vår integritetspolicy. 

Vill ni samarbeta med ett företag som skapar intressant content och följer GDPR, KONTAKTA GÄRNA OSS så berättar vi mer hur vi jobbar.

Artikeln senast uppdaterad: 24 maj, 2018
Integritetspolicy Chiffer Media AB
Nyheter: 21 Maj 2018

Integritetspolicy Chiffer Media

Integritetspolicy Chiffer Media AB Läs mer
Selecta väljer Chiffer
Nyheter: 16 Maj 2018

Selecta väljer Chiffer

Chiffer och Selecta har under våren inlett ett samarbete med fokus på att ytterligare stärka företagets kommunikation och närvaro... Läs mer
Strategisk AD sökes
Platsannons: 02 Maj 2018

Strategisk AD sökes

Vi söker en strategisk AD som delar vår passion för välgjort innehåll. På Chiffer skapar vi innehåll som är värdefullt för både... Läs mer
Välj rätt influencer
Krönika: 26 Apr 2018

Välj rätt influencer

Att influencer marketing är på väg bort är långt ifrån sanning. Rätt samarbete kan bli en guldgruva för företagen som... Läs mer
”GDPR är bara början”
Kundnytta: 25 Apr 2018

”GDPR är bara början”

Idag lever många sina liv uppkopplade och lämnar ständigt digitala spår efter sig. Därför behövs en uppdatering som skyddar... Läs mer
Chiffer söker projektledare
Nyheter: 23 Apr 2018

Chiffer söker projektledare

Chiffer växer och söker en projektledare som delar vår passion för välgjort innehåll. På Chiffer skapar vi innehåll som är... Läs mer
Chiffer söker digital AD
Nyheter: 23 Apr 2018

Chiffer söker digital AD

Chiffer växer och söker en digital AD som delar vår passion för välgjort innehåll. På Chiffer skapar vi innehåll som är... Läs mer
Vem äger din data?
Krönika: 27 Mar 2018

Vem äger din data?

Har du koll på vilken information Facebook och andra sociala medier egentligen har om dig? Frågan är högaktuell i svallvågorna av... Läs mer
Få fler följare på Facebook
Kundnytta: 26 Feb 2018

Få fler följare på Facebook

Följare och likes skapar förtroende kund och företag emellan. Så här kan du enkelt öka antalet följare till din... Läs mer