Lojalitet mot varumärke
Nyheter

Hur lojala är vi egentligen?

De yngre målgrupperna är på frammarsch och har ändrat vårt sätt att se på lojalitet mot företag och varumärken. Nu gäller det för företagen att anpassa sig till en nya verklighet där lojalitet tar helt andra uttryckssätt. 

Att skaffa sig lojala och på så sätt återkommande kunder är en av företagens stora drivkrafter över hela världen. Faktum är att 90 procent av alla företag har någon form av lojalitetsprogram kopplat till sin verksamhet och den siffran växer.

I en undersökning som företaget Accenture gjort har över 25 000 konsumenter i 33 länder över hela världen fått säga sitt. Det visar sig att många företag har svårt att träffa rätt med sina lojalitetsprogram när antalet konsumenter växer och den yngre generationens krav ökar. Dessutom tror många företagsledare att lojalitetsinsatserna bär frukt när de i själva verket inte gör det.

Här är några intressanta siffror

57 procent av konsumenterna spenderar mer på varumärken som de är lojala mot. Det innebär att 43 procent spenderar lika mycket eller mindre. Hela 36 procent av de konsumenter som svarat hävdar att lojalitet är helt irrelevant vid köptillfället.

71 procent menar att lojalitetsprogram inte skapar lojalitet.

77 procent av alla konsumenter säger att de snabbare tar tillbaka sin lojalitet än de gjorde för tre år sedan.

23 procent säger att de är likgiltiga eller till och med negativt inställda till ”lojalitetsinsatser” och den siffran stiger framförallt i de yngre målgrupperna. För företagen och varumärkena innebär det att de ofta kostsamma insatserna för att öka lojaliteten bland konsumenterna i en fjärdedel av fallen snarare skadar varumärket.

Det finns alltså en diskrepans mellan hur mycket som satsas på lojalitetsinsatser och hur kunden tar emot insatserna. Accenture kommer med några förslag på hur företagen ska tänka i framtiden:

# 1

Identifiera alla dina lojalitetsinsatser och se vilket resultat varje enskild insats har. När insatserna som inte ger någonting har identifierats kan du stänga ner dem och använda pengarna på de bättre fungerande insatserna istället.

# 2

Lojalitetsprogrammen ger inte det försäljningslyft som många företagsledare tror. Istället för att satsa på att lojala kunder ska köpa oftare och mer så tycker Accenture att insatserna ska läggas på att kunderna rekommenderar andra istället. Identifiera de riktigt nöjda kunderna och ge dem anledning att tala gott om ditt företag.

# 3

”Millennials” (födda mellan 1977 och 1995) är den yngre målgruppen som är mest skeptiskt till lojalitetsprogram. Därför är det viktigt att kommunicera på målgruppens villkor och språk och veta vad målgruppen tycker om och inte.

Enligt undersökningen som Accenture gjort föredrar ”Millennials” åsikter från influencers, att stödja goda ändamål, personligt tilltal, innovation och tillgång till exklusiva erbjudanden och partnerskap. ”Millennials” byter snabbare varumärke, spenderar mindre hos företag de är lojala mot, delar positiva erfarenheter med familj och vänner, använder flera olika kanaler för att kommunicera och söker perfektion som motsvarar deras högt ställda förväntningar.

# 4

Eftersom lojalitet inte är lika viktigt vid köpbeslutet som det en gång var är det viktigt för företagen att fokusera sina insatser mot kundernas agerande. Mer än hälften av de lojala kunderna rekommenderar aktivt en produkt eller tjänst till vänner och familj. 14 procent visar sin lojalitet genom att rekommendera och försvara ett varumärke i sociala kanaler. Det om något är till stort värde för företag.

Vi på Chiffer ser som vår största och viktigaste uppgift att stärka våra kunders varumärken med hjälp av content marketing. Vill du ha hjälp med att göra varumärkesbyggande insatser som både ökar lojaliteten hos dina kunder och skapar mervärde för ditt företag? Kontakta oss!

Artikeln senast uppdaterad: 31 mars, 2017
Typsnitt – mer än bara smaksak
Framgångsfaktorn: 24 jan 2020

Typsnitt – mer än bara

Rätt typsnitt är viktigt. Ett lättläst typsnitt ökar läsvilligheten och påverkar hur vi uppfattar ett varumärke. Läs mer
Nytt decennium – nya trender!
Chiffer spanar: 20 dec 2019

Nytt decennium – nya trender!

Läs våra fem viktigaste trendspaningar som ger dig en kunskapskick inför nästa decennium. Läs mer
Livsviktigt arbete firar 10 år
Nyheter: 17 dec 2019

Livsviktigt arbete firar 10 år

Nationella cancerstrategin fyller 10 år och Chiffer bidrar med en jubileumstidsskrift och övrig content inför firandet. Regionala... Läs mer
3 skäl till en rörlig logga
Framgångsfaktorn: 07 nov 2019

3 skäl till en rörlig logga

En logotyp kommunicerar snabbt och enkelt vilken typ av företag ni är. Med en animerad version finns fler möjligheter att stärka... Läs mer
Guld, silver & brons i Publishingpriset!
Nyheter: 08 nov 2019

Guld, silver & brons i

Det blev rena medaljregnet för Chiffer i Publishingpriset. Grannliv vann i klassen Kundtidningar B2C och Plattform knep silver i... Läs mer
5 viktiga spaningar om svenskarnas internetvanor
Nyheter: 18 okt 2019

5 viktiga spaningar om

Det rör på sig inom rörligt och mottagarnas krav på relevant innehåll ökar. Det är några av Chiffers spaningar ur rapporten... Läs mer
Vi lanserar årets designhändelse – Rosa Bandet
Nyheter: 02 okt 2019

Vi lanserar årets

Rosa Bandet är ett symbolladdat och omsorgsfullt designat smycke som är sammankopplat med årets största insamlingskampanj. Läs mer
Chiffer breddar och vässar med tre nyanställningar
Nyheter: 27 sep 2019

Chiffer breddar och vässar med

I takt med ökade uppdrag inom rörligt stärker contentbyrån Chiffer sin personalstyrka med en motion designer, en strategisk... Läs mer
Interflora hyllar barnbarnens hjältar
Nyheter: 06 sep 2019

Interflora hyllar barnbarnens

Grandparents Day firas i många länder runt om i världen, men har inte uppmärksammats i Sverige. Förrän nu. Chiffer har hjälpt... Läs mer