Optimera video på facebook
Chiffer spanar

Optimera video på Facebook

Skapa video på Facebook! 90 procent av alla Facebook-användare kommer till plattformen via mobilen. Därför ska du givetvis optimera dina Facebook-videor för just mobilen. Här är 5 tips som hjälper dig att lyckas med det!

Video på internet är framtiden. Facebooks grundare Mark Zuckerberg går till och med så långt att han ger video samma genomslagskraft som vår mobila användning.

Att Facebook premierar rörligt innehåll är ingen nyhet och alla publicister och företag som postat rörligt innehåll på Facebook kan nog skriva under på att video har en betydligt högre potentiell räckvidd än vanliga textinlägg eller bilder. Det är så Facebook styrt sina algoritmer.

Idag kommer 90 procent av Facebooks användare in via mobilen. Det har ändrat spelplanen för hur företag måste marknadsföra sitt innehåll och ställer också högre krav på att innehållet som publiceras – oavsett om det är rörligt, bild eller text – är mobilanpassat för bästa möjliga användarupplevelse.

För att optimera din marknadsföring på Facebook är det några saker som är extra viktiga att hålla reda på. Som hur du optimerar din video för plattformen till exempel. Här kommer fem bra grundfaktorer:

1. Glöm widescreen

Facebook själva rekommenderar att du antingen använder vertikalt eller kvadratiskt format för din video. Användarna – som tittar på rörligt i mobilen – är idag för bekväma för att vända på mobilen för att se på någonting i ett liggande format. Det ska vara enkelt att konsumera och då är stående eller fyrkantiga videor att rekommendera.

I vissa jämförelser har skillnaden i räckvidd, likes och delningar varit väldigt stor mellan ett liggande och kvadratiskt format. Jane Goodall Institute postade samma video men i olika format och fick dubbelt så många likes och tre gånger så många delningar av den kvadratiska videon. Mycket har säkert att göra med att en kvadratisk video upptar 78 procent större del av skärmen än en liggande video.

2. Vi tittar utan ljud

Lägg inte för stor vikt vid ljud när du skapar rörligt innehåll för Facebook. 85 procent av alla videor på Facebook konsumeras utan ljud – bland annat på grund av att Facebooks auto-play-funktion är utan ljud. Dina videor ska fungerar minst lika bra utan ljud. Om inte, texta videon!

Facebook meddelade så sent som i februari att de har för avsikt att införa ljud i auto-play – det återstår att se om det påverkar vårt sätt att konsumera video på plattformen.

3. Läsbar text

Eftersom de allra flesta videovisningarna sker utan ljud är textning A och O. Det är viktigt att din text är tydlig och läsbar i alla enheter, från datorn till läsplattan och inte minst mobilen. Titta alltid på ditt innehåll via mobilen innan du publicerar för att säkerställa att texten enkelt går att läsa. Hellre färre ord än för många.

4. Kort och koncist

Ju längre din video är, desto svårare får den att nå ut brett. Anledningen är att Facebook delvis styr sina algoritmer utifrån hur många som tittar klart på din video – ”completion rate”. Har du en lång video är risken större att din ”completion rate” går ner vilket påverkar räckvidden. Genom att skapa kortare videor gör du antagligen livet lättare och genomslaget större.

5. Ta en sak i taget

Eftersom Facebook premierar rörligt innehåll med hög ”completion rate” är det viktigt att utarbeta en tydlig röd tråd och ett manus som får tittaren att se hela klippet. Ha aldrig en lång video med flera olika historier. Bryt ut varje enskild historia och skapa en unik video. Fundera på vilka historier ditt företag kan berätta och gör det via video på Facebook!

Sammanfattning:

Skapa korta och koncisa videor för Facebook i vertikalt eller kvadratiskt format med tydligt läsbar text. Och håll dig till en historia per video. Då kommer din marknadsföring plattformen att ta fart på allvar! Lycka till!

Läs mer om Facebook:

B2B-innehåll bra på Facebook
Så handskas du med nättrollen
Var konsekvent i sociala kanaler
Facebook hjälper småföretag
6 tips: Ökad social räckvidd

Chiffer välkomnar Hufvudstaden
Nyheter: 20 Okt 2017

Chiffer välkomnar Hufvudstaden

Vi på Chiffer kan stolt presentera en av våra senaste kunder: fastighetsbolaget Hufvudstaden. Läs mer
Vad gör du på en minut?
Chiffer spanar: 18 Okt 2017

Vad gör du på en minut?

På en minut hinner vi se 4,1 miljoner YouTube-videor, snappa 1,8 miljoner gånger och skicka 150 miljoner mejl. Läs mer
Fler prenumeranter på nyhetsbrevet
Kundnytta: 16 Okt 2017

Fler prenumeranter på

E-postadresserna till dina kunder och potentiella kunder är din viktigaste marknadsföringstillgång. Så får du fler adresser! Läs mer
Gulliga katter eller mat?
Nyheter: 15 Okt 2017

Gulliga katter eller mat?

100 miljoner Facebookvideor har analyserats - det här vill folket se! Läs mer
Stavar du som en krata?
Språkskolan: 11 Okt 2017

Stavar du som en krata?

Ryste du också till av den här rubriken? Få saker irriterar oss så mycket som felstavningar, dessa ord har vi svårast för. Läs mer
Fixa färgen
Felix Färgskola: 10 Okt 2017

Fixa färgen

Färg är en stor del av våra visuella sinnen och har alltid använts flitigt i marknadsföring, det här bör du tänka på. Läs mer
Nyheter för Instagram Stories
Kundnytta: 06 Okt 2017

Nyheter för Instagram Stories

Instagram Stories nya funktioner gör att du enklare kan interagera med dina följare och göra det ännu snyggare. Läs mer
Återvinn ditt bästa content
Kundnytta: 04 Okt 2017

Återvinn ditt bästa content

Bra budskap tål att upprepas, och bra innehåll kan paketeras på en mängd olika sätt. Genom att återvinna kan du nå fler. Läs mer
Sleepo bjöd in influencers och slog rekord!
Framgångsfaktorn: 02 Okt 2017

Sleepo bjöd in influencers och

Nu startar vår nya artikelserie "Framgångsfaktorn" där vi intervjuar företag om deras arbete med en kampanj. Läs mer