Optimera video på facebook
Chiffer spanar

Optimera video på Facebook

Skapa video på Facebook! 90 procent av alla Facebook-användare kommer till plattformen via mobilen. Därför ska du givetvis optimera dina Facebook-videor för just mobilen. Här är 5 tips som hjälper dig att lyckas med det!

Video på internet är framtiden. Facebooks grundare Mark Zuckerberg går till och med så långt att han ger video samma genomslagskraft som vår mobila användning.

Att Facebook premierar rörligt innehåll är ingen nyhet och alla publicister och företag som postat rörligt innehåll på Facebook kan nog skriva under på att video har en betydligt högre potentiell räckvidd än vanliga textinlägg eller bilder. Det är så Facebook styrt sina algoritmer.

Idag kommer 90 procent av Facebooks användare in via mobilen. Det har ändrat spelplanen för hur företag måste marknadsföra sitt innehåll och ställer också högre krav på att innehållet som publiceras – oavsett om det är rörligt, bild eller text – är mobilanpassat för bästa möjliga användarupplevelse.

För att optimera din marknadsföring på Facebook är det några saker som är extra viktiga att hålla reda på. Som hur du optimerar din video för plattformen till exempel. Här kommer fem bra grundfaktorer:

1. Glöm widescreen

Facebook själva rekommenderar att du antingen använder vertikalt eller kvadratiskt format för din video. Användarna – som tittar på rörligt i mobilen – är idag för bekväma för att vända på mobilen för att se på någonting i ett liggande format. Det ska vara enkelt att konsumera och då är stående eller fyrkantiga videor att rekommendera.

I vissa jämförelser har skillnaden i räckvidd, likes och delningar varit väldigt stor mellan ett liggande och kvadratiskt format. Jane Goodall Institute postade samma video men i olika format och fick dubbelt så många likes och tre gånger så många delningar av den kvadratiska videon. Mycket har säkert att göra med att en kvadratisk video upptar 78 procent större del av skärmen än en liggande video.

2. Vi tittar utan ljud

Lägg inte för stor vikt vid ljud när du skapar rörligt innehåll för Facebook. 85 procent av alla videor på Facebook konsumeras utan ljud – bland annat på grund av att Facebooks auto-play-funktion är utan ljud. Dina videor ska fungerar minst lika bra utan ljud. Om inte, texta videon!

Facebook meddelade så sent som i februari att de har för avsikt att införa ljud i auto-play – det återstår att se om det påverkar vårt sätt att konsumera video på plattformen.

3. Läsbar text

Eftersom de allra flesta videovisningarna sker utan ljud är textning A och O. Det är viktigt att din text är tydlig och läsbar i alla enheter, från datorn till läsplattan och inte minst mobilen. Titta alltid på ditt innehåll via mobilen innan du publicerar för att säkerställa att texten enkelt går att läsa. Hellre färre ord än för många.

4. Kort och koncist

Ju längre din video är, desto svårare får den att nå ut brett. Anledningen är att Facebook delvis styr sina algoritmer utifrån hur många som tittar klart på din video – ”completion rate”. Har du en lång video är risken större att din ”completion rate” går ner vilket påverkar räckvidden. Genom att skapa kortare videor gör du antagligen livet lättare och genomslaget större.

5. Ta en sak i taget

Eftersom Facebook premierar rörligt innehåll med hög ”completion rate” är det viktigt att utarbeta en tydlig röd tråd och ett manus som får tittaren att se hela klippet. Ha aldrig en lång video med flera olika historier. Bryt ut varje enskild historia och skapa en unik video. Fundera på vilka historier ditt företag kan berätta och gör det via video på Facebook!

Sammanfattning:

Skapa korta och koncisa videor för Facebook i vertikalt eller kvadratiskt format med tydligt läsbar text. Och håll dig till en historia per video. Då kommer din marknadsföring plattformen att ta fart på allvar! Lycka till!

Läs mer om Facebook:

B2B-innehåll bra på Facebook
Så handskas du med nättrollen
Var konsekvent i sociala kanaler
Facebook hjälper småföretag
6 tips: Ökad social räckvidd

Artikeln senast uppdaterad: 3 juli, 2017
Vad innebär Facebooks nya algoritm?
Kundnytta: 12 Dec 2017

Vad innebär Facebooks nya

Hur kan man som marknadsförare bäst nyttja Facebooks nya flöde? Vi frågade en expert – Amanda Oxell. Läs mer
ICA – ett år på Snapchat
Nyheter: 08 Dec 2017

ICA – ett år på Snapchat

Drygt ett år har gått sedan ICA Sverige började använda Snapchat i sin marknadsföring. Vi tar reda på hur det har gått. Läs mer
Minskat förtroende för varumärken
Kundnytta: 06 Dec 2017

Minskat förtroende för

Konsumenter blir alltmer skeptiska mot varumärken, så få som 5 procent tycker att varumärken är öppna och ärliga. Så blir ditt... Läs mer
Vad är ett värdegrundsarbete?
Kundnytta: 04 Dec 2017

Vad är ett värdegrundsarbete?

Alla vinner därmed på att börja arbeta med företagets värdegrund – så här kommer du igång. Läs mer
Accelerera er affär!
Kundnytta: 01 Dec 2017

Accelerera er affär!

Relevans, smidighet, snabbhet och innovation är det företag måste fokusera på för att inte ge utrymme för konkurrens. Läs mer
4 tips om hashtags
Kundnytta: 29 Nov 2017

4 tips om hashtags

Allt började 2007 när en ensam Twitterpionjär bestämde sig för att i en tweet föreslå symbolen # som ett sätt att skapa grupper.... Läs mer
Från livsmedelsbolag till livsstilsbolag
Framgångsfaktorn: 24 Nov 2017

Från livsmedelsbolag till

Oatly har kommit långt genom att vara transparanta och ta kundrelationer till en högre nivå - så här lyckades de. Läs mer
Less is more
Felix Färgskola: 22 Nov 2017

Less is more

För marknadsförare har tryckta produkter alltid varit en viktig beståndsdel och det arbetas mycket med färger på olika sätt inom... Läs mer
Vikta kampanjen rätt
Kundnytta: 20 Nov 2017

Vikta kampanjen rätt

Ska kampanjen bygga varumärket eller leda till affär? Lyckas bättre genom att vikta rätt mellan branding och business i all... Läs mer