Optimera video på facebook
Chiffer spanar

Optimera video på Facebook

Skapa video på Facebook! 90 procent av alla Facebook-användare kommer till plattformen via mobilen. Därför ska du givetvis optimera dina Facebook-videor för just mobilen. Här är 5 tips som hjälper dig att lyckas med det!

Video på internet är framtiden. Facebooks grundare Mark Zuckerberg går till och med så långt att han ger video samma genomslagskraft som vår mobila användning.

Att Facebook premierar rörligt innehåll är ingen nyhet och alla publicister och företag som postat rörligt innehåll på Facebook kan nog skriva under på att video har en betydligt högre potentiell räckvidd än vanliga textinlägg eller bilder. Det är så Facebook styrt sina algoritmer.

Idag kommer 90 procent av Facebooks användare in via mobilen. Det har ändrat spelplanen för hur företag måste marknadsföra sitt innehåll och ställer också högre krav på att innehållet som publiceras – oavsett om det är rörligt, bild eller text – är mobilanpassat för bästa möjliga användarupplevelse.

För att optimera din marknadsföring på Facebook är det några saker som är extra viktiga att hålla reda på. Som hur du optimerar din video för plattformen till exempel. Här kommer fem bra grundfaktorer:

1. Glöm widescreen

Facebook själva rekommenderar att du antingen använder vertikalt eller kvadratiskt format för din video. Användarna – som tittar på rörligt i mobilen – är idag för bekväma för att vända på mobilen för att se på någonting i ett liggande format. Det ska vara enkelt att konsumera och då är stående eller fyrkantiga videor att rekommendera.

I vissa jämförelser har skillnaden i räckvidd, likes och delningar varit väldigt stor mellan ett liggande och kvadratiskt format. Jane Goodall Institute postade samma video men i olika format och fick dubbelt så många likes och tre gånger så många delningar av den kvadratiska videon. Mycket har säkert att göra med att en kvadratisk video upptar 78 procent större del av skärmen än en liggande video.

2. Vi tittar utan ljud

Lägg inte för stor vikt vid ljud när du skapar rörligt innehåll för Facebook. 85 procent av alla videor på Facebook konsumeras utan ljud – bland annat på grund av att Facebooks auto-play-funktion är utan ljud. Dina videor ska fungerar minst lika bra utan ljud. Om inte, texta videon!

Facebook meddelade så sent som i februari att de har för avsikt att införa ljud i auto-play – det återstår att se om det påverkar vårt sätt att konsumera video på plattformen.

3. Läsbar text

Eftersom de allra flesta videovisningarna sker utan ljud är textning A och O. Det är viktigt att din text är tydlig och läsbar i alla enheter, från datorn till läsplattan och inte minst mobilen. Titta alltid på ditt innehåll via mobilen innan du publicerar för att säkerställa att texten enkelt går att läsa. Hellre färre ord än för många.

4. Kort och koncist

Ju längre din video är, desto svårare får den att nå ut brett. Anledningen är att Facebook delvis styr sina algoritmer utifrån hur många som tittar klart på din video – ”completion rate”. Har du en lång video är risken större att din ”completion rate” går ner vilket påverkar räckvidden. Genom att skapa kortare videor gör du antagligen livet lättare och genomslaget större.

5. Ta en sak i taget

Eftersom Facebook premierar rörligt innehåll med hög ”completion rate” är det viktigt att utarbeta en tydlig röd tråd och ett manus som får tittaren att se hela klippet. Ha aldrig en lång video med flera olika historier. Bryt ut varje enskild historia och skapa en unik video. Fundera på vilka historier ditt företag kan berätta och gör det via video på Facebook!

Sammanfattning:

Skapa korta och koncisa videor för Facebook i vertikalt eller kvadratiskt format med tydligt läsbar text. Och håll dig till en historia per video. Då kommer din marknadsföring plattformen att ta fart på allvar! Lycka till!

Läs mer om Facebook:

B2B-innehåll bra på Facebook
Så handskas du med nättrollen
Var konsekvent i sociala kanaler
Facebook hjälper småföretag
6 tips: Ökad social räckvidd

Artikeln senast uppdaterad: 3 juli, 2017
Få fler följare på Facebook
Kundnytta: 26 Feb 2018

Få fler följare på Facebook

Följare och likes skapar förtroende kund och företag emellan. Så här kan du enkelt öka antalet följare till din... Läs mer
Marknadsföringsåret 2018
Nyheter: 20 Feb 2018

Marknadsföringsåret 2018

Marknadsföring är en värld i ständig förändring. Det som var sant igår kanske är helt fel imorgon. Därför är det viktigt för... Läs mer
Kvalitet eller kvantitet?
Krönika: 12 Feb 2018

Kvalitet eller kvantitet?

Åsikterna går isär bland experterna i contentbranschen. En förespråkar få inlägg med hög kvalitet, en annan hävdar att kvantitet... Läs mer
Är Facebook på väg bort?
Nyheter: 06 Feb 2018

Är Facebook på väg bort?

Mer än hälften av alla svenskar använder Facebook dagligen och det är fortsatt det största sociala mediet i Sverige. Men det är... Läs mer
Skapa hunger hos den mätta konsumenten
Framgångsfaktorn: 28 Jan 2018

Skapa hunger hos den mätta

Postkodlotteriet har knäckt koden och fått många engagerade och lojala kunder, så här gjorde de. Läs mer
10 trender för sociala medier 2018
Kundnytta: 22 Jan 2018

10 trender för sociala medier

2017 bjöd på mer rörligt och ett större behov av att betala för att nå ut med sitt innehåll i sociala medier. Hur kommer 2018 att... Läs mer
SEO-optimera din webbsida
Kundnytta: 15 Jan 2018

SEO-optimera din webbsida

Följ dessa tolv steg så kommer din hemsida få mer trafik! Läs mer
Nyord 2017
Språkskolan: 12 Jan 2018

Nyord 2017

Trots fejkade nyheter och cringeiga dabklipp har vi tagit oss igenom 2017 och in i ett nytt år. Varje år presenterar Språkrådet... Läs mer
Det korta filmformatets år
Nyheter: 09 Jan 2018

Det korta filmformatets år

Det rörliga materialet i sociala medier blir kortare och kortare för att konsumenten ska orka titta. Nya grepp måste testas för... Läs mer