sociala_natverk_2016
Chiffer spanar

Snapchat växer snabbast

De sociala nätverken fortsätter att öka i popularitet i Sverige och Snapchat växer snabbast. Det visat rapporten ”Svenskarna och sociala medier 2016” som IIS, Internetstiftelsen i Sverige, släppt.

58 procent av svenska internetanvändare besöker något socialt nätverk varje dag och de som använder sociala nätverk i Sverige gör det i snitt en timme om dagen. Unga kvinnor i åldrarna 16-25 är flitigast med 12 timmar i veckan.

Facebook är fortfarande det nätverk som är allra mest populärt i Sverige, men faktum är att användningen av Facebook i de yngsta målgrupperna minskar, mer om det längre fram.

Nätverk:                                                 2015              2016
Besöka sociala nätverk                       76 %              77 %
Besöka sociala nätverk i mobilen      64 %              68 %
Facebook                                               70 %              71 %
Instagram                                              40 %              44 %
LinkedIn                                                  22 %              26 %
Snapchat                                                21 %              25 %
Twitter                                                    22 %              18 %
Procent av alla internetanvändare, alla åldrar. Pinterest är inte med i sammanställningen.

Det är inte minst det dagliga användandet av sociala nätverk som ökat. Jämför vi med bara för ett år sedan är det 58 procent av de tillfrågade i alla åldrar som använder sociala nätverk dagligen, 2015 var den siffran 53 procent och 2014 runt 48 procent. Om vi jämför med för sex år sedan var det bara 28 procent som använde sociala nätverk varje dag.

I år är det 77 procent som använder sociala nätverk någon gång jämfört med 72 procent för två år sedan. Och ökningen sker i alla åldrar. Nyblivna pensionärer ( 66-75 år) har exempelvis fördubblat sin tid i sociala nätverk från 2013 och spenderar nästan fem timmar i veckan 2016.

Kvinnor dominerar

Kvinnor ägnar mer tid än män i sociala närverk – i genomsnitt 7,8 timmar jämfört med männens 6,3. Unga kvinnor i åldrarna 16-25 spenderar hela 12 timmar i veckan i olika sociala kanaler.

Kvinnor är också flitigare med att posta meddelanden i sociala nätverk. Var fjärde kvinna postar meddelanden dagligen medan den siffran är 15 procent för män.

män-och-kvinnor-i-sociala-nätverk

https://www.iis.se/docs/Svenskarna_och_sociala_medier_2016.pdf

Mobilen ökar

Inte helt överraskande ökar användningen av sociala nätverk även i mobilen. 68 procent av alla internetanvändare besöker sociala nätverk via mobilen någon gång och 52 procent gör det dagligen. För sex år sedan, 2010, låg de siffrorna på 10 procent respektive 3 procent.

sociala-nätverk

https://www.iis.se/docs/Svenskarna_och_sociala_medier_2016.pdf

Facebook minskar bland ungdomarna

Bland ungdomar under 16 år minskar Facebookanvändningen dramatitkt. På bara två år har användningen av Facebook bland 11-13-åringar sjunkit från 49 procent till 30 procent och bland högstadieungdomar är minskningen än mer anmärkningsvärd, 74 procent 2013 har blivit 35 procent 2016.

Instagram ökar, Snapchat ökar mest

Användningen av Instagram har fortsatt att öka i Sverige. 44 procent använder någon gång Instagram 2016 jämfört med 40 procent året innan. Störst andel Instagramanvändare finns bland tonåringarna.

På Instagram dominerar kvinnorna. Mer än hälften av alla kvinnor använder någon gång Instagram och för män är motsvarande siffra 37 procent. I alla åldersgrupper är det fler kvinnor än män som använder Instagram.

Snapchat är det sociala nätverk som ökat mest i Sverige mellan 2015 och 2016. Men det är fortfarande sällsynt med dagliga Snapchat-användare över 35 år. En fjärdedel av alla internetanvändare använder någon gång Snapchat vilket är en ökning med fyra procent på ett år.

Det är framförallt i de yngre målgrupperna som användningen vuxit explosionsartat. Mer än hälften av alla internetanvändare i åldrarna 16-25 använder Snapchat dagligen och i skolåldern är siffrorna ännu högre. Håll i er! Bland flickorna på gymnasiet är det nästan alla, (97 procent) som använder Snapchat och 92 procent som gör det dagligen. Bland pojkar i samma ålder är det 71 procent som använder tjänsten dagligen.

LinkedIn tredje störst

LinkedIn är det tredje största sociala nätverket i Sverige sett till internetanvändare över 16 år. Var fjärde internetanvändare besöker LinkedIn någon gång vilket är en ökning med fyra procent på ett år. Däremot är det dagliga användande lågt. På LinkedIn, till skillnad från Facebook, Instagram och Snapchat, är det fler män än kvinnor som är aktiva. Hälften av männen mellan 36 och 45 år använder Linkedin någon gång, vilket gör det till den grupp som har högst andel Linkedinanvändare.

Twitter minskar för första gången

2016 besöker ”bara” ungefär var femte internetanvändare Twitter – 6 procent gör det dagligen. Båda siffrorna har minskat sedan den senaste mätningen. Twitter har dessutom blivit mer av en åskådarplats än ett forum får man själv uttrycker sig. 45 procent av de som besöker Twitter skriver själva någonting. Flest dagliga Twitteranvändare (15 procent) finns bland ungdomar 16-25 år samt män 26-35 år.

Det är viktigt att veta vilken eller vilka dina målgrupper är och var du når dem. Först då kan du effektivisera dina marknadsföringsinsatser. Vill du veta mer om hur du kan ta nästa steg i din INNEHÅLLSMARKNADSFÖRING? kontakta oss på Chiffer

Artikeln senast uppdaterad: 19 oktober, 2016
Marknadschefens nya roll
Framgångsfaktorn: 29 Nov 2018

Marknadschefens nya roll

Marknadschefernas förståelse för kundens krav, behov och beteende har fått ledningsgrupperna att omvärdera deras roll. Läs mer
Tidningen Lera vinner Publishingpriset – igen
Nyheter: 09 Nov 2018

Tidningen Lera vinner

För andra året i rad tog magasinet Lera hem segern i Publishingpriset. Läs mer
Lisa Wouda ny projektledare
Nyheter: 05 Nov 2018

Lisa Wouda ny projektledare

Lisa Wouda är ny projektledare och kommer framför allt att arbeta med Cancerfonden som nyligen valde Chiffer som... Läs mer
Vi välkomnar Cancerfonden
Pressmeddelande: 18 okt 2018

Vi välkomnar Cancerfonden

Chiffer blir Cancerfondens contentbyrå och kommer att jobba långsiktigt med organisationens content marketing-arbete. Läs mer
5 internettrender att hålla koll på
Nyheter: 24 okt 2018

5 internettrender att hålla

Rapporten Svenskarna och internet 2018 är här. Chiffer har summerat rapporten i fem viktiga internettrender att hålla koll på... Läs mer
Chiffers nya karriärsida
Nyheter: 25 sep 2018

Chiffers nya karriärsida

På vår nya karriärsida kan du hålla koll på våra lediga tjänster samtidigt som du lär känna oss lite bättre.... Läs mer
Så fixar du Instagramsuccé!
Kundnytta: 25 sep 2018

Så fixar du Instagramsuccé!

Satsar du på rätt innehåll på Instagram? Att veta vad som kommer att flyga är inte helt lätt. Här kommer fem tips som kan hjälpa... Läs mer
Chiffer söker webbutvecklare
Platsannons: 05 sep 2018

Chiffer söker webbutvecklare

Vi söker en webbutvecklare som delar vår passion för välgjort innehåll. På Chiffer skapar vi innehåll som är värdefullt för både... Läs mer
Vad är SEO?
Kundnytta: 29 aug 2018

Vad är SEO?

Ta ett omtag med din webbsida och optimera den rätt. Så kan du ägna resten av tiden åt att skapa relevant innehåll som ger god... Läs mer