sociala_natverk_2016
Chiffer spanar

Snapchat växer snabbast

De sociala nätverken fortsätter att öka i popularitet i Sverige och Snapchat växer snabbast. Det visat rapporten ”Svenskarna och sociala medier 2016” som IIS, Internetstiftelsen i Sverige, släppt.

58 procent av svenska internetanvändare besöker något socialt nätverk varje dag och de som använder sociala nätverk i Sverige gör det i snitt en timme om dagen. Unga kvinnor i åldrarna 16-25 är flitigast med 12 timmar i veckan.

Facebook är fortfarande det nätverk som är allra mest populärt i Sverige, men faktum är att användningen av Facebook i de yngsta målgrupperna minskar, mer om det längre fram.

Nätverk:                                                 2015              2016
Besöka sociala nätverk                       76 %              77 %
Besöka sociala nätverk i mobilen      64 %              68 %
Facebook                                               70 %              71 %
Instagram                                              40 %              44 %
LinkedIn                                                  22 %              26 %
Snapchat                                                21 %              25 %
Twitter                                                    22 %              18 %
Procent av alla internetanvändare, alla åldrar. Pinterest är inte med i sammanställningen.

Det är inte minst det dagliga användandet av sociala nätverk som ökat. Jämför vi med bara för ett år sedan är det 58 procent av de tillfrågade i alla åldrar som använder sociala nätverk dagligen, 2015 var den siffran 53 procent och 2014 runt 48 procent. Om vi jämför med för sex år sedan var det bara 28 procent som använde sociala nätverk varje dag.

I år är det 77 procent som använder sociala nätverk någon gång jämfört med 72 procent för två år sedan. Och ökningen sker i alla åldrar. Nyblivna pensionärer ( 66-75 år) har exempelvis fördubblat sin tid i sociala nätverk från 2013 och spenderar nästan fem timmar i veckan 2016.

Kvinnor dominerar

Kvinnor ägnar mer tid än män i sociala närverk – i genomsnitt 7,8 timmar jämfört med männens 6,3. Unga kvinnor i åldrarna 16-25 spenderar hela 12 timmar i veckan i olika sociala kanaler.

Kvinnor är också flitigare med att posta meddelanden i sociala nätverk. Var fjärde kvinna postar meddelanden dagligen medan den siffran är 15 procent för män.

män-och-kvinnor-i-sociala-nätverk

https://www.iis.se/docs/Svenskarna_och_sociala_medier_2016.pdf

Mobilen ökar

Inte helt överraskande ökar användningen av sociala nätverk även i mobilen. 68 procent av alla internetanvändare besöker sociala nätverk via mobilen någon gång och 52 procent gör det dagligen. För sex år sedan, 2010, låg de siffrorna på 10 procent respektive 3 procent.

sociala-nätverk

https://www.iis.se/docs/Svenskarna_och_sociala_medier_2016.pdf

Facebook minskar bland ungdomarna

Bland ungdomar under 16 år minskar Facebookanvändningen dramatitkt. På bara två år har användningen av Facebook bland 11-13-åringar sjunkit från 49 procent till 30 procent och bland högstadieungdomar är minskningen än mer anmärkningsvärd, 74 procent 2013 har blivit 35 procent 2016.

Instagram ökar, Snapchat ökar mest

Användningen av Instagram har fortsatt att öka i Sverige. 44 procent använder någon gång Instagram 2016 jämfört med 40 procent året innan. Störst andel Instagramanvändare finns bland tonåringarna.

På Instagram dominerar kvinnorna. Mer än hälften av alla kvinnor använder någon gång Instagram och för män är motsvarande siffra 37 procent. I alla åldersgrupper är det fler kvinnor än män som använder Instagram.

Snapchat är det sociala nätverk som ökat mest i Sverige mellan 2015 och 2016. Men det är fortfarande sällsynt med dagliga Snapchat-användare över 35 år. En fjärdedel av alla internetanvändare använder någon gång Snapchat vilket är en ökning med fyra procent på ett år.

Det är framförallt i de yngre målgrupperna som användningen vuxit explosionsartat. Mer än hälften av alla internetanvändare i åldrarna 16-25 använder Snapchat dagligen och i skolåldern är siffrorna ännu högre. Håll i er! Bland flickorna på gymnasiet är det nästan alla, (97 procent) som använder Snapchat och 92 procent som gör det dagligen. Bland pojkar i samma ålder är det 71 procent som använder tjänsten dagligen.

LinkedIn tredje störst

LinkedIn är det tredje största sociala nätverket i Sverige sett till internetanvändare över 16 år. Var fjärde internetanvändare besöker LinkedIn någon gång vilket är en ökning med fyra procent på ett år. Däremot är det dagliga användande lågt. På LinkedIn, till skillnad från Facebook, Instagram och Snapchat, är det fler män än kvinnor som är aktiva. Hälften av männen mellan 36 och 45 år använder Linkedin någon gång, vilket gör det till den grupp som har högst andel Linkedinanvändare.

Twitter minskar för första gången

2016 besöker ”bara” ungefär var femte internetanvändare Twitter – 6 procent gör det dagligen. Båda siffrorna har minskat sedan den senaste mätningen. Twitter har dessutom blivit mer av en åskådarplats än ett forum får man själv uttrycker sig. 45 procent av de som besöker Twitter skriver själva någonting. Flest dagliga Twitteranvändare (15 procent) finns bland ungdomar 16-25 år samt män 26-35 år.

Det är viktigt att veta vilken eller vilka dina målgrupper är och var du når dem. Först då kan du effektivisera dina marknadsföringsinsatser. Vill du veta mer om hur du kan ta nästa steg i din INNEHÅLLSMARKNADSFÖRING? kontakta oss på Chiffer

Artikeln senast uppdaterad: 19 oktober, 2016
Typsnitt – mer än bara smaksak
Framgångsfaktorn: 24 jan 2020

Typsnitt – mer än bara

Rätt typsnitt är viktigt. Ett lättläst typsnitt ökar läsvilligheten och påverkar hur vi uppfattar ett varumärke. Läs mer
Nytt decennium – nya trender!
Chiffer spanar: 20 dec 2019

Nytt decennium – nya trender!

Läs våra fem viktigaste trendspaningar som ger dig en kunskapskick inför nästa decennium. Läs mer
Livsviktigt arbete firar 10 år
Nyheter: 17 dec 2019

Livsviktigt arbete firar 10 år

Nationella cancerstrategin fyller 10 år och Chiffer bidrar med en jubileumstidsskrift och övrig content inför firandet. Regionala... Läs mer
3 skäl till en rörlig logga
Framgångsfaktorn: 07 nov 2019

3 skäl till en rörlig logga

En logotyp kommunicerar snabbt och enkelt vilken typ av företag ni är. Med en animerad version finns fler möjligheter att stärka... Läs mer
Guld, silver & brons i Publishingpriset!
Nyheter: 08 nov 2019

Guld, silver & brons i

Det blev rena medaljregnet för Chiffer i Publishingpriset. Grannliv vann i klassen Kundtidningar B2C och Plattform knep silver i... Läs mer
5 viktiga spaningar om svenskarnas internetvanor
Nyheter: 18 okt 2019

5 viktiga spaningar om

Det rör på sig inom rörligt och mottagarnas krav på relevant innehåll ökar. Det är några av Chiffers spaningar ur rapporten... Läs mer
Vi lanserar årets designhändelse – Rosa Bandet
Nyheter: 02 okt 2019

Vi lanserar årets

Rosa Bandet är ett symbolladdat och omsorgsfullt designat smycke som är sammankopplat med årets största insamlingskampanj. Läs mer
Chiffer breddar och vässar med tre nyanställningar
Nyheter: 27 sep 2019

Chiffer breddar och vässar med

I takt med ökade uppdrag inom rörligt stärker contentbyrån Chiffer sin personalstyrka med en motion designer, en strategisk... Läs mer
Interflora hyllar barnbarnens hjältar
Nyheter: 06 sep 2019

Interflora hyllar barnbarnens

Grandparents Day firas i många länder runt om i världen, men har inte uppmärksammats i Sverige. Förrän nu. Chiffer har hjälpt... Läs mer