Målgrupp
Kundnytta

Vilken målgrupp vill du nå?

Det finns både likheter och stora skillnader mellan våra allra största målgrupper – Baby boomers, Generation Xers och Millennials. Det visar en undersökning! Vilken målgrupp vill du nå?

Så gott som samtliga företag och varumärken som jobbar med marknadsföring riktar sina insatser mot en eller flera målgrupper, fokusgrupper de vill nå ut med sitt erbjudande eller sin information till. Oavsett om du riktar dig till pensionärer, familjer med småbarn eller tonåringar är det viktigt att ha klart för sig hur målgruppen konsumerar innehåll för att på så sätt kunna spetsa innehållet och anpassa innehållet efter kanal och tidpunkt.

I en undersökning som Fractl och BuzzStream gjort och som över 1 200 personer svarat på råder det ganska stor skillnad mellan målgrupperna. I undersökningen jämförs svaren från de som kallas Baby boomers (efterkrigstiden, ungefär 1946-1964) med svaren från Generation Xers (1965-1977) och Millennials (1977-1995).

Baby boomers konsumerar mest digitalt innehåll

Det visar sig något överraskande att Baby boomers som idag är någonstans mellan 50 år och 70 år spenderar mer än 20 timmar i snitt per vecka till att konsumera digitalt innehåll, betydligt mer än de yngre målgrupperna som spenderar mellan 5 och 10 timmar i veckan.

Har du Baby boomers, Generation Xers eller Millennials som målgrupp? Då kan dessa siffror hjälpa dig i din marknadsföring!

  1. Baby boomers konsumerar mest innehåll på förmiddagen mellan 09 och 12 medan både Generation Xers och Millennials är överlägset mest aktiva under dygnets sista timmar, från 20:00 till midnatt.
  2. Baby boomers och Generation Xers konsumerar mest innehåll via desktop medan Millennials i högst utsträckning använder mobilen. Av de som föredrar att ta del av innehåll på mobilen är 52 % Millennials jämfört med 34 % Generation Xers och bara 14 % Baby boomers. Har du 20–40 åringar som primär målgrupp (Millennials) är det extra viktigt att exempelvis mobilanpassa din hemsida eller blogg.
  3. Alla tre målgrupperna är eniga om att en artikel eller ett blogginlägg är bäst om det är runt 300 ord långt. Generation Xers kan i vissa fall även föredra längre stycken som överstiger 500 ord.
  4. Vilken typ av innehåll tycker målgrupperna om? Baby boomers föredrar underhållning men också världsnyheter och politik. Generation Xers föredrar också underhållning men läser gärna om hälsa medan Millennials föredrar sport, underhållning och teknik.
  5. De tre målgrupperna väljer ungefär samma sociala kanaler. Facebook är överläget mest populärt följt av YouTube. Baby boomers är aningen mer aktiva på Google+ medan Generation Xers föredrar Twitter mer än de andra två målgrupperna.

Den målgrupp eller generation som det kanske talas mest om idag men som inte fanns med i den här undersökningen är Generation Z eller Generation Zero. De har huvudsakligen vuxit upp under 2000-talet och är därmed barn av den digitala tidsåldern med tillgång till sofistikerad informationsteknik, bärbara datorer, läsplattor och smartphones. Alltid trådlöst uppkopplade mot både interner och sociala kanaler.

Innan du sätter igång med din innehållsmarknadsföring är det väldigt bra att göra en grundlig målgruppsanalys för att kunna fokusera marknadsföringsinsatserna på rätt sätt. Vill du ha hjälp med det? Kontakta oss!

Artikeln senast uppdaterad: 19 april, 2017
Typsnitt – mer än bara smaksak
Framgångsfaktorn: 24 jan 2020

Typsnitt – mer än bara

Rätt typsnitt är viktigt. Ett lättläst typsnitt ökar läsvilligheten och påverkar hur vi uppfattar ett varumärke. Läs mer
Nytt decennium – nya trender!
Chiffer spanar: 20 dec 2019

Nytt decennium – nya trender!

Läs våra fem viktigaste trendspaningar som ger dig en kunskapskick inför nästa decennium. Läs mer
Livsviktigt arbete firar 10 år
Nyheter: 17 dec 2019

Livsviktigt arbete firar 10 år

Nationella cancerstrategin fyller 10 år och Chiffer bidrar med en jubileumstidsskrift och övrig content inför firandet. Regionala... Läs mer
3 skäl till en rörlig logga
Framgångsfaktorn: 07 nov 2019

3 skäl till en rörlig logga

En logotyp kommunicerar snabbt och enkelt vilken typ av företag ni är. Med en animerad version finns fler möjligheter att stärka... Läs mer
Guld, silver & brons i Publishingpriset!
Nyheter: 08 nov 2019

Guld, silver & brons i

Det blev rena medaljregnet för Chiffer i Publishingpriset. Grannliv vann i klassen Kundtidningar B2C och Plattform knep silver i... Läs mer
5 viktiga spaningar om svenskarnas internetvanor
Nyheter: 18 okt 2019

5 viktiga spaningar om

Det rör på sig inom rörligt och mottagarnas krav på relevant innehåll ökar. Det är några av Chiffers spaningar ur rapporten... Läs mer
Vi lanserar årets designhändelse – Rosa Bandet
Nyheter: 02 okt 2019

Vi lanserar årets

Rosa Bandet är ett symbolladdat och omsorgsfullt designat smycke som är sammankopplat med årets största insamlingskampanj. Läs mer
Chiffer breddar och vässar med tre nyanställningar
Nyheter: 27 sep 2019

Chiffer breddar och vässar med

I takt med ökade uppdrag inom rörligt stärker contentbyrån Chiffer sin personalstyrka med en motion designer, en strategisk... Läs mer
Interflora hyllar barnbarnens hjältar
Nyheter: 06 sep 2019

Interflora hyllar barnbarnens

Grandparents Day firas i många länder runt om i världen, men har inte uppmärksammats i Sverige. Förrän nu. Chiffer har hjälpt... Läs mer